26 Ocak 2015 Pazartesi

Başarılı Bir Yatırımı İnşa Etmenin 10 Adımı

Başarılı Bir Yatırımı İnşa Etmenin 10 Adımı

İstikrarlı bir biçimde para kazanmak isteyen hangi yatırımcıya sorarsanız sorun size, iki seçenekleri olduğunu söyleyeceklerdir; ya yazılı bir planı metodolojik olarak takip edersin, ya da kaybedersin. 

Eğer yazılı bir yatırım planınız mevcut ise tebrik edilmelisiniz. Emin olun başarılı azınlık arasındasınız. Hiçbir zaman kazanmanın garantisi yokken, önemli bir engeli aşmış durumdasınız. Eğer kusurlu teknikler kullanıyorsanız ya da hazırlıklarınızda eksiklikler mevcutsa, başarınızın hemen gerçekleşmesini beklememelisiniz fakat nihayetinde siz pozisyonunuzu planlayacak ve yeni dersler alacaksınız. Bu süreci kayıt altına alarak, maliyeti yüksek kayıplarınızın tekrar etmemesini ve iyi bir planın nasıl yapılacağını öğrenmiş olacaksınız. 

Şu an bir planınız olsa da olmasa da, planınızı oluşturmakta ya da yenilemede size yardımcı olacak bir plan sunacağız.


Felaketten Kaçınmak 101

Yatırım nihayetinde bir iştir. Bundan dolayı da başarılı olmak için yatırımınızı iyi bir biçimde yönetmeniz gerekmektedir. Bunun yollarından bazıları kitap okumak, grafik programları almak, bir FOREX hesabı açmak olabilir. Plansız bir biçimde başlarsanız bunun başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali yüksektir. “Herhangi bir yazılı plan takip etmiyorsanız, piyasaya her girişinizde kaybetmeye mahkumsunuzdur” demiştir John Novak ki kendisi son derece tecrübeli bir yatırımcı olmakla birlikte T-3 Fibs Protrader Programının da geliştiricisidir. 

Bir defa yatırımcı piyasanın nerede durma eğiliminde olduğunu ve geri gitme potansiyeli taşıdığını bilmelidir. Yine yatırımcılar hangi hareketin olacağını saptamalıdır. Yatırım yaparken belirli kuralları oluşturmalıdır. Tabi bu piyasa koşulları ile değişmektedir ve yatırımcının kendini geliştirmesi ile de ayarlanmaktadır. Her yatırımcı mutlaka kendi planını yazmalıdır ve kendisine özel yatırım tarzları ve kazançları göz önünde bulundurmalıdır. Bir başkasının planını kullanmak sizin yatırım karakteristiğinizi yansıtmayacaktır. (ayrıntı için bkz: FIBONACCI ve Altın Oran) 


İyi bir İleri Düzey Plan Hazırlayın

İyi bir yatırım planının özellikleri nelerdir? Burada sizin için, aşağıdaki 10 madde detaylı şekilde analiz edilecektir. 

1- Yeteneklerinizi Değerlendirin

Yatırım için hazır mısınız? Hazırladığınız sistemi kağıt üzerinde denediniz mi ve sisteminizin çalışacağınıza dair güveniniz nedir? Tereddüt etmeden sisteminizin sinyallerini uygulayabilir misiniz? Piyasada yatırım yapmak bir alım satım savaşıdır. Avantajlar hazırdır ve planları yetersiz olan, paralarını maliyeti yüksek olan hatalarla kaybeden yatırımcıların kazançlarını alabilirsiniz. 

2- Zihinsel Hazırlık

Yatırım yaparken hisler önemlidir. Nasıl hissediyorsunuz? Dün gece iyi uyudunuz mu? Geleceğe yönelik engelleri bir kenara itebiliyor musunuz? Eğer duygusal ve fiziksel olarak piyasadaki bu savaşa hazır değilseniz, işinizden bir gün izin alın. Gerginseniz, dalgın ya da kafanız karışmışsa başarısız olabilirsiniz. Birçok yatırımcının gün içinde hazır olduklarını hissetmek için sürekli tekrarladıkları sözler vardır. Siz de yatırımlarınız sırasında bu bağlamda bir cümle kullanabilirsiniz ki bu tip sözler cesaretinizi artıracaktır. 

3- Risk Düzeyi Belirleyin

Yatırımınızda portföyünüzün ne kadarını risk etmelisiniz? Herhangi bir yatırım sürecinde bu oran %1 ile %5 arasında değişebilmektedir. Bu şu anlama gelir; gün içinde eğer bu oranlar arasında bir yerde kaybedecekseniz, işleminiz sonlanacaktır. Bu, tamamen sizin yatırım tarzınıza ve riski kabulünüzle ilgilidir. Yatırımlarınız yolunda gitmeyebilir, bekleyin ve bir sonraki gün için hazır olun.

4- Kazancınızı Belirleyin

Bir yatırım sürecine girmeden önce, akılcı bir kar hedefi belirleyin ve risk oranı da belirleyin. Peki, kabullenebileceğiniz en düşük risk oranı ne olmalıdır. Birçok yatırımcı en son yapılan işlemlerdeki potansiyel kar marjı risk oranından yüksek olmadıkça işlem yapmamaktadır. Örneğin; eğer zarar durdur noktanız birim başına dolar ise, kar al noktanız mutlaka $3 olmalıdır. Haftalık, aylık ve yıllık kar hedeflerinizi belirleyin ya da portföyünüze göre bir yüzde olarak belirleyin ve bunları düzenli olarak yenileyin. 

5- Ev Ödevleriniz Olsun 

Piyasa açılmadan önce, küresel piyasalarda neler oluyor? Deniz aşırı piyasalar yukarı da mı aşağıda mı? Vadeli Borsalarda örneğin; S&P500 ya da Nasdaq100 endeksi vadeli işlemlerde ne yönde hareket var. Vadeli işlemler önemli bir sinyaldir. Ekonominin ve kazançların hangi zaman diliminde nasıl ve ne durumda olduğunu görebilirsiniz. Sürekli görebileceğiniz duvarda asılı bir liste hazırlayın ve yatırım yaptığınız herhangi bir zaman diliminde bu listenize bakın. Yatırımcıların büyük çoğunluğu için gereksiz bir riske girmektense raporun yayınlanmasını beklemek daha iyidir. Yatırımcı ihtimalleri kullanmaktadır ve mümkün olduğunca düşük risk almak ister.

6- Yatırım Hazırlığı Yapın 

Alım satım yapacağınız gün, bilgisayarınızı hazırlayın ve bilgisayarınızı işlem sırasında yavaşlatacak uygulamalardan kurtulun. İşlem yaparken ya da normalde kullandığınız programlarınız ile majör ve minör, destek ve dirençlerinizi oluşturun. Piyasaya giriş ve piyasadan çıkış için sinyallerinizi oluşturduğunuzdan emin olun ve bu sinyaller rahatlıkla görülebilir olsun. İşlemleriniz sırasında dikkatinizi toplamaya çalışın. Unutmayın bu bir iş ve dikkatsizliğin bir maliyeti vardır. 

7- Çıkış Stratejisi Oluşturun

Genelde yatırımcılar dikkatlerinin %90’ını alım sinyallerini izlemek üzere harcayarak hata yapmaktadırlar. Fakat ne zaman ve hangi noktada giriş çıkış yapılacağına da dikkat edilmelidir. Birçok yatırımcı zarardaysa satış yapmamaktadırlar çünkü bir kayıpla karşılaşmak istemezler. Eğer “zarar durdur” emriniz çalışırsa bu yanlış noktada olduğunuz göstermektedir. Bunu kişisel olarak algılamayın. Uzman yatırımcılar uzmanlaşana kadar kazançlarından daha fazlasını kaybetmişlerdir fakat nakit yönetimi ve kayıplarını sınırlamaları ile yeniden kar edebilmişlerdir. 
İşlem yapmadan önce, nerede çıkış yapacağınızı bilmelisiniz. Her işlem için nihayetinde iki nokta önemlidir. İlki, yatırımınız ters yönde işlemekteyse “zarar durdur” noktanız nerede çalışacaktır? Bunu daha önce kesinlikle belirlemeniz gerekmektedir. İkincisi, her yatırım pozitif bir getiriyi hedeflemelidir. Öncelikle yatırıma girdikten sonra pozisyonunuzun bir bölümünü satın ve “zarar durdur” noktanızı istediğiniz herhangi bir noktaya taşıyın. Yukarıda da anlattığımız üzere yatırımlarınızdaki zarar sınırlarının üzerine çıkmayın. Zarar düzeyiniz ya rakamsal olarak ya da portföyünüze oransal olarak belirlenmelidir. 

8- Giriş Kuralları Oluşturun 

Bu konu çıkış kurallarınızdan sonra gelmektedir. Çünkü çıkışlar girişlerden daha önemli bir konumdadır. Stop limitinizin üç katı kadar kazanç hedefiniz olmalıdır. Sisteminizin iyi çalışması için bir takım karmaşıklıkları kabul etmeniz gerekebilir fakat karar verme noktasında son derece basit olmalıdır. Eğer yaklaşık 20 şartınız varsa ve bunların bir bölümü sübjektif ise, sisteminizin zor olduğunu düşünebilirsiniz ki bu durumda işlem yapmanız güçtür. Bilgisayarlar genelde insanlardan daha iyi işlem yapmaktadırlar ki bu New York Borsasındaki yatırımcıların %50’sinin bilgisayar destekli alım satım yaptığını açıklamaktadır. Bilgisayarlar yatırım sırasında iyi ya da kötü hislere sahip değildir. Eğer şartlar aynı anda bir araya gelmişse, işlemi gerçekleştirirler. Yatırım kötüye gitmekteyse ya da yanlış yoldaysa ya da kar hedeflerinin çok altındaysa çıkmaktadırlar. Sinirlenmezler ya da iyi bir yatırım sonrasında sevinmezler. Her karar tamamen olasılıklar üzerine kuruludur. 

9- Kazançlarınızı Kaydedebilirsiniz 

Tüm iyi yatırımcılar aynı zamanda iyi kayıt tutan insanlardır. Kazandıkları zaman kazançlarının nedenini ve nasıl olduğunu kaydederler. Daha da önemlisi, aynı şekilde kaybettiklerinde de bunu yazmaktadırlar. Bu yüzden aynı hatayı tekrarlamazlar. Hedeflerinizle ilgili detayları not edin. Her yatırımınıza giriş ve çıkışta, destek ve direnç noktalarında, günlük açılış noktalarında, piyasa açılış ve kapanışlarda, kısacası her detayı kaydederek neden bu yatırımı yaptığınızı ve çıkardığınız dersleri not edebilirsiniz. Ayrıca, yatırım notlarınızı bir yerde muhafaza edebilirsiniz ki daha sonra karlarınızı ve kayıplarınızı detaylı olarak analiz edebilesiniz. Bunu yaparken kendi sisteminizi oluşturabilir önemli gördüğünüz faktörleri yazabilirsiniz. Ortalama bir periyot belirleyerek al-tut stratejinizi belirleyebilirsiniz. Unutmayın ki bu bir iş ve siz de bir yatırım yönetmektesiniz. 

10- Yatırım Sonrası Performansınız 

Her işlem gününden sonra, kazanç veya kayıplarınızı toplayın. Nasıl ve neden sorularınızı cevaplayın. Bunları bir sonuç olarak yatırım günlüğünüze ekleyin ki bu notlar size daha sonra yarayabilecektir. 


Dip Çizgisi 

Kağıt üzerindeki başarılı bir yatırım size gerçek paralarla yatırım yaptığınızda kazanma garantisi sağlamamaktadır. Fakat başarılı işlemler yatırımcıya kesinlikle güven sağlamaktadır ki bu aynı zamanda yatırımcı olarak sizin sisteminizin çalıştığını göstermektedir. Bir sistemin dizaynına karar vermeniz, yeterli yeteneklere sahip olmanızdan daha az önemlidir ki siz bu durumda yatırımlarınızı ikinci bir tahmin ya da kararlarınızda değişiklik olmadan yapabilesiniz. 

Bir yatırımın para kazandıracağına dair garanti yoktur. Yatırımcının burada kazanma şansı tamamen yeteneklerine ve sistemin kazanma-kaybetme durumuna bağlıdır. Emin olun ki kaybın olmadığı yerde kazanç da olmayacaktır. Uzman yatırımcılar işlem yapmadan önce nerede işlem yapmaması gerektiklerinin farkındadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder